Terapia Miłością - "Serce pełne miłości jest początkiem wszystkiego" Wioletta Cichocka
Rusza cykl warsztatów poprawiających jakość życia i podnoszących umiejętność odczuwania szczęścia, szczegóły już wkrótce

Oczyszczanie jelit można wykonać na wiele różnych sposobów. Skuteczną alternatywą względem klasycznej lewatywy, która potrafi uszkodzić kosmki jelitowe i doprowadzić do rozleniwienia jelit, jest tzw. lewatywa słowiańska, polegająca na piciu wody o odpowiednim zasoleniu. Ta praktyka ma unikalną zdolność oczyszczania kosmków jelitowych, dzięki czemu wzrasta przyswajalność spożywanych pokarmów – dzieje się tak za sprawą znacznej osmotyczności słonej wody, przyciągającej tym samym płyn z krwi i odwracającej normalną drogę wchłaniania substancji. Oprócz tego słowiańska lewatywa oczyszcza cały przewód jelitowy.

Proces rozpoczynamy już dzień wcześniej, ściśle pilnując diety – najlepiej unikać wszelkich ciężkostrawnych pokarmów, a także soli, zaś na kolację polecam przecier bananowy z siemieniem lnianym. W dniu zabiegu najlepiej jest wstać o 6 rano, gdy jelito grube jest najbardziej aktywne, i od razu rozpocząć picie słonej wody. Tutaj ważna uwaga – wodę przygotowujemy na świeżo, podgrzewamy ją do temperatury 35-36 stopni w ilości 4 l na osobę i dodajemy 5 g (płaską łyżkę) soli na litr wody. Stężenie soli jest bardzo ważne, bo za duża jej ilość potrafi wywołać wymioty, zaś zbyt mała spowoduje wchłonięcie soli i wydalenie jej wraz z moczem, przy okazji obciążając nerki. Warto korzystać wyłącznie z różowej soli himalajskiej.

Wodę pijemy zdecydowanie i szybko, najlepiej podzielić ją na partie po 1 l każda. Po pierwszej porcji od razu rozpoczynamy picie kolejnych. Smak może być wymagający, ale nie koncentrując się na nim po prostu pijemy dalej. Pomiędzy porcjami dobrze jest wykonywać ćwiczenia angażujące całe ciało, ze szczególnym naciskiem na tułów – wszelkie skłony, pokłony, itp. będą idealne. Możemy też delikatnie masować brzuch. Po pewnym czasie odczujemy znaczny nacisk i potrzebę skorzystania z ubikacji, w której warto przyjąć odpowiednią pozycję ułatwiającą oczyszczenie jelit – nogi powinny być oparte na stołku, tak by stopy znajdowały się na wysokości deski klozetowej, zaś kolana mocno przylegały do tułowia. Możemy dodatkowo delikatnie przyciągać nogi do brzucha, co podniesie skuteczność zabiegu. Polecam także zaprzyjaźnienie się z termoforem. Po opuszczeniu toalety pijemy wodę dalej, aż do momentu gdy zaczniemy wypróżniać się niemalże czystą wodą. Należy spodziewać się wszelkich objawów związanych z oczyszczaniem jelit – mogą pojawić się emocje, szczególnie te mocno skrywane, temperatura naszego ciała może się zmienić, doprowadzając do dreszczy lub potu, itd.

Po wszystkim warto odpocząć w pozycji leżącej, popijając herbatę z kopru włoskiego i pokrzywy. Sen jest jak najbardziej wskazany. Należy pamiętać by pierwszy posiłek po zabiegu był półpłynny i ciepły – najlepiej zastosować przecier/smoothie z owoców z dodatkiem siemienia lnianego, należy też unikać mięsa, mąki w każdej formie, wszelkich produktów mlecznych, a także produktów podrażniających jelito (wszelkie używki, napoje gazowe, produkty fermentowane, a także m. in. rzodkiew, rzeżucha, cebula, czosnek, grzyby, rośliny strączkowe, kapusta, kalafior). Przez kolejne dni warto unikać produktów kiszonych, a także zimnych, słonych, ostrych i kwaśnych. Już następnego dnia polecam wprowadzić do diety Colon Candi Stop, do kupienia w aptekach i sklepach z ziołami, a także wyciąg z pestek grejpfruta. Warto też dać sobie co najmniej 48 h na odpoczynek i regenerację sił.

Teraz pozostaje jedynie cieszyć się zdrowiem i czystymi jelitami, które są niezwykle ważnym organem, regulującym wchłanianie składników pokarmowych z pożywienia, a także substancji aktywnych z ziół. Czyste jelita to także większy spokój, dystans i czystość myśli. Warto powtarzać zabieg co 2-3 miesiące w okresie jesiennym oraz wiosenny, najlepiej w nów księżyca. Polecam na zdrowie!
źródło: Wiktor Badowski

Secured By miniOrange