Terapia Miłością - "Serce pełne miłości jest początkiem wszystkiego" Wioletta Cichocka
Rusza cykl warsztatów poprawiających jakość życia i podnoszących umiejętność odczuwania szczęścia, szczegóły już wkrótce

Podstawowym wskazaniem do diety warzywno – owocowej jest promocja zdrowia, czyli stosowanie diety u ludzi zdrowych celem wzmocnienia zdrowia, oczyszczenia z toksyn, zwiększenia energii, poprawy snu, odmłodzenia, większej wydolność psychofizycznej organizmu, poprawy pamięci, kojarzenia, wyciszenia, większej duchowości, radości itp. Badania naukowe udowodniły, że diety restrykcyjne kalorycznie są skuteczną metodą wydłużania życia, zapobiegania powstawaniu nowotworów i innych chorób cywilizacyjnych.

Oczyszczenie organizmu z toksyn przywraca do normy główne układy „sterownicze”, czyli układ immunologiczny, nerwowy i hormonalny, dlatego też dieta okazała się skuteczną metodą leczenia u osób z:

  • osłabioną odpornością: częste infekcje bakteryjne, wirusowe, grzybicze, alergie jak katar sienny, czy astma, także nietolerancje pokarmowe jak migrena, mięśniobóle, choroby z autoagresji jak gościec reumatoidalny, zapalenie tarczycy Hashimoto, zapalenie wątroby, toczeń trzewny, zespół „suchego oka”, a także choroby skóry takie jak łuszczyca, trądzik, skórna porfiria, sucha skóra, egzema itp.,
  • schorzeniami neurologicznymi: padaczka, udary niedokrwienne mózgu, zaburzenia pamięci, nerwica, pobudzenie, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane,
  • chorobami endokrynologicznymi takimi jak: zaburzenia miesiączkowania, klimakteryczne, niedoczynność tarczycy, guzki tarczycy, wysoka prolaktyna, czy nadmiar estrogenów, torbiele jajników.

Dieta ta okazała się także skuteczną metodą w przypadkach niepłodności; przykładem może być niepłodna od 15 lat kobieta, która po przeprowadzeniu sześciotygodniowej diety mogła po raz pierwszy zajść w ciążę i urodzić zdrowe dziecko, a inna, która w czasie 8 lat małżeństwa nie mogła donosić żadnej ciąży, gdyż miała kilkanaście poronień, a po przeprowadzeniu kilkutygodniowej diety mogła urodzić zdrowego syna.
Szczególnym wskazaniem do diety jest zespół metaboliczny X, który dotyczy osób z otyłością, nadciśnieniem, cukrzycą typu II, chorobą wieńcową, zarośniętymi by-passami, zakrzepicą, obrzękami. Cukrzyca typu I, która wiąże się z insuliną, wymaga warunków szpitala.

Dieta ta może być również korzystna w przypadku choroby zwyrodnieniowej stawów, paradontozy, także zaćmy, żylaków, wrzodów żołądka, polipów itp.

Przeciwwskazania do diety warzywno – owocowej

Głównym przeciwwskazaniem jest trudny do opanowania lęk przed dietą, który wyzwala w organizmie reakcje stresowe, które uniemożliwiają włączenie się własnych samoleczących mechanizmów.
Innym przeciwwskazaniem do diety jest stosowanie leków hamujących układ immunologiczny takich jak na przykład hormony sterydowe czy cytostatyki, również posterydowa lub autoagresyjna niedoczynność nadnerczy (choroba Adisona).

Szczegóły na temat diety oraz szeroki opis na stronach Dr n. med. Ewy Dabrowskiej
Innym przeciwwskazaniem są choroby wyniszczające jak krańcowa niewydolność narządów, choroba nowotworowa w stadium zaawanowanym, stany związane ze wzmożonym metabolizmem jak nadczynność tarczycy, okres ciąży, karmienia, u małych dzieci, u dziewcząt w okresie dojrzewania. Dieta jest przeciwwskazana w przypadku transplantacji narządów np. nerek i w ciężkich depresjach.

 

MENU 14 DNI

Dzień I:

  • Śniadanie:
    • sok z marchwi
    • Zakwas buraczany
    • Surówka: kapusta pekińska, 1/4 pomarańczy, cytryna
    • Surówka: seler korzeń, marchew, jabłko, ocet jabłkowy
    • Gotowane warzywa: marchew, koperek zielony
    • 1/2 grapefruita
  • Obiad:
    • Zupa: cebulowa
    • Surówka: sałata zielona, pomidor, cebula
    • Surówka: dynia, jabłko, czarna porzeczka, cytryna
    • Gotowane warzywa: kalafior w ziołach
    • Owoce: jabłko
  • Kolacja:
    • Sok lub inny napój: jabłkowy
    • Surówka: biała rzodkiew, jabłko, rodzynki
    • Surówka: brokuł, ogórek kiszony, czosnek
    • Gotowane warzywa: bigos ze świeżej kapusty
    • Dodatek surowych jarzyn: pomidor

Dzień II:

  • Śniadanie:
    • Sok z marchwi
    • Zakwas buraczany
    • Surówka: biała kapusta, marchew, jabłko, ocet jabłkowy
    • Surówka: brukiew, jabłko, zielona pietruszka
    • Gotowane warzywa: biała rzodkiew, zielona pietruszka
    • Owoce: jabłko
  • Obiad:
    • Zupa: jarzynowa
    • Surówka: cukinia, jabłko
    • Surówka: tarty kalafior, ogórek kiszony, czosnek
    • Gotowane warzywa: buraki czerwone faszerowane
    • Owoce: arbuz
  • Kolacja:
    • Sok lub inny napój: sok pomidorowy
    • Surówka: czarna rzepa, jabłko, marchew, zielona pietruszka
    • Surówka: kapusta czerwona, 1/4 pomarańczy, cytryna
    • Gotowane warzywa: jabłko pieczone faszerowane maliną
    • Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony

Dzień III:

  • Śniadanie:
    • Sok z marchwi
    • Zakwas buraczany
    • Surówka: kabaczek, jabłko
    • Surówka: pomidor, sałata zielona, seler stołowy, szczypiorek
    • Gotowane warzywa: brokuł gotowany w ziołach
    • Owoce: 1/2 grapefruita
  • Obiad:
    • Zupa: bogracz (jarzynowa zakwaszana ogórkiem kiszonym)
    • Surówka: pietruszka korzeń, jabłko, marchew, cytryna
    • Surówka : papryka, rzodkiewka, cebula, kiszony ogórek
    • Gotowane warzywa : kapusta faszerowana warzywami z przecierem pomidorowym – Owoce: jabłko
  • Kolacja:
    • Sok lub inny napój: sok jabłkowy
    • Surówka: por, truskawka, jabłko
    • Surówka: czerwone buraki, kiszona kapusta
    • Gotowane warzywa: leczo jarskie
    • Dodatek surowych jarzyn: papryka

Dzień IV:

  • Śniadanie:
    • Sok z marchwi
    • Zakwas buraczany
    • Surówka: kiszona kapusta, marchew, jabłko, szczypiorek
    • Surówka: brokuł tarty, jabłko, jagody, cytryna
    • Gotowane warzywa: cebula, zielona pietruszka
    • Owoce: jabłko
  • Obiad:
    • Zupa: pomidorowa
    • Surówka: seler korzeń, cebula czerwona, rzodkiewka, szczypiorek
    • Surówka:biała rzodkiew, jabłko, koperek zielony
    • Gotowane warzywa: szaszłyk warzywny
    • Owoce: truskawki
  • Kolacja:
    • Sok lub inny napój: sok warzywny zakwaszany cytryną
    • Surówka: kabaczek, jabłko, truskawki
    • Surówka: biała kapusta, marchew, cebula, jabłko
    • Gotowane warzywa: mus owocowy z mieszanych owoców
    • Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony

Dzień V:

  • Śniadanie:
    • Sok z marchwi
    • Zakwas buraczany
    • Surówka: kapusta pekińska, 1/4 pomarańczy, cytryna
    • Surówka: kabaczek, marchewka, jabłko, ocet jabłkowy
    • Gotowane warzywa: marchew, koperek zielony
    • Owoce: 1/2 grapefruita
  • Obiad:
    • Zupa: cebulowa
    • Surówka: sałata zielona, pomidor, cebula
    • Surówka: dynia, jabłko, czarna porzeczka, cytryna
    • Gotowane warzywa : kalafior gotowany w ziołach
    • Owoce: arbuz
  • Kolacja:
    • Sok lub inny napój: sok jabłkowy
    • Surówka: czarna rzepa, jabłko, rodzynki,
    • Surówka: kapusta czerwona, jabłko, truskawka, cytryna
    • Gotowane warzywa: puree z korzenia pietruszki z jabłkiem, koperek
    • Dodatek surowych jarzyn: kalarepa

Dzień VI:

  • Śniadanie:
    • Sok z marchwi
    • Zakwas buraczany
    • Surówka: cukinia, czarna porzeczka, jabłko
    • Surówka: ogórek świeży, papryka czerwona
    • Gotowane warzywa: seler korzeń z koperkiem
    • Owoce: jabłko
  • Obiad:
    • Zupa: ogórkowa
    • Surówka: buraki czerwone, cebula, ogórek kiszony
    • Surówka: biała rzodkiew, jabłko, jagody
    • Gotowane warzywa: gołąbki jarskie
    • Owoce: melon
  • Kolacja:
    • Sok lub inny napój: sok pomidorowy
    • Surówka: brukiew, cytryna, 1/4 mandarynki
    • Surówka: brokuł tarty, rzodkiew, czosnek, kiszony ogórek
    • Gotowane warzywa: jabłko pieczone faszerowane maliną lub truskawką
    • Dodatek surowych jarzyn: pomidor

Dzień VII:

  • Śniadanie:
    • Sok z marchwi
    • Zakwas buraczany
    • Surówka: dynia, jabłko, rodzynki, sok z cytryny
    • Surówka: marchew, jabłko, szczypiorek, koperek
    • Gotowane warzywa: kiszona kapusta, zielona pietruszka
    • Owoce: 1/2 grapefruita
  • Obiad:
    • Zupa: kalafiorowa
    • Surówka: papryka zielona, rzodkiewka, cebula
    • Surówka: czerwona kapusta, jabłko, czarna porzeczka, cytryna
    • Gotowane warzywa: kabaczek faszerowany warzywami
    • Owoce: jabłko
  • Kolacja:
    • Sok lub inny napój: sok z kapusty kiszonej
    • Surówka: czarna rzepa, truskawka, jabłko
    • Surówka: seler stołowy, jabłko, sok z cytryny
    • Gotowane warzywa: cukinia duszona z jabłkiem, cytryna
    • Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony

Dzień VIII:

  • Śniadanie:
    • Sok z marchwi
    • Zakwas buraczany
    • Surówka: kabaczek, jabłko, rodzynki
    • Surówka: kiszone ogórki, cebula
    • Gotowane warzywa: pietruszka korzeń
    • Owoce: jabłko
  • Obiad:
    • Zupa: z pora
    • Surówka: sałata zielona, pomidor, szczypiorek
    • Surówka: kapusta pekińska, jabłko, jagody
    • Gotowane warzywa: brokuł
    • Owoce: truskawki
  • Kolacja:
    • Sok lub inny napój: sok warzywny zakwaszany kwasem mlekowym (Avit)
    • Surówka: czerwone buraki, jabłko, rodzynki
    • Surówka: kapusta biała, marchewka, szczypiorek
    • Gotowane warzywa: mus jabłkowy
    • Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony

Dzień IX:

  • Śniadanie:
    • Sok z marchwi
    • Zakwas buraczany
    • Surówka: brukiew, jabłko, cytryna
    • Surówka: tarty brokuł, kiszony ogórek, czosnek
    • Gotowane warzywa: dynia z wiśniami
    • Owoce: 1/2 grapefruita
  • Obiad:
    • Zupa: marchwiowa
    • Surówka: papryka, rzodkiewka, kiszony ogórek
    • Surówka: czerwona kapusta, arbuz, sok z cytryny
    • Gotowane warzywa: gołąbki warzywne
    • Owoce: melon
  • Kolacja:
    • Sok lub inny napój: sok jabłkowy
    • Surówka: biała rzodkiew, jabłko, truskawka
    • Surówka: kabaczek, jabłko, jagody
    • Gotowane warzywa: puree z dyni
    • Dodatek surowych jarzyn: kalarepa

Dzień X:

  • Śniadanie:
    • Sok z marchwi
    • Zakwas buraczany
    • Surówka: świeża kapusta, jabłko, cebula
    • Surówka: marchew, jabłko, koperek
    • Gotowane warzywa: por
    • Owoce: jabłko
  • Obiad:
    • Zupa: koperkowa
    • Surówka: pomidor, czerwona cebula, ogórek kiszony
    • Surówka: dynia, rodzynki, cytryna
    • Gotowane warzywa: kabaczek faszerowany warzywami
    • Owoce: arbuz
  • Kolacja:
    • Sok lub inny napój: sok wielowarzywny
    • Surówka: czarna rzepa, jabłko, pietruszka zielona
    • Surówka: seler korzeń, jabłko, czarne jagody
    • Gotowane warzywa: jabłko pieczone
    • Dodatek surowych jarzyn: rzodkiewki

Dzień XI:

  • Śniadanie:
    • Sok z marchwi
    • Zakwas buraczany
    • Surówka: kapusta pekińska, 1/4 mandarynki
    • Surówka: marchew, jabłko, szczypiorek
    • Gotowane warzywa: seler korzeń, koperek zielony
    • Owoce: 1/2 grapefruita
  • Obiad:
    • Zupa: cebulowa
    • Surówka: sałatka z owoców (jabłko, grapefruit, kiwi)
    • Surówka: ogórki małosolne, koperek
    • Gotowane warzywa : kalafior gotowany w ziołach
    • Owoce: jabłko
  • Kolacja:
    • Sok lub inny napój: sok pomidorowy
    • Surówka: czerwone buraki, cebula, ogórek kiszony
    • Surówka: brukiew, marchew, czarna porzeczka
    • Gotowane warzywa: bigos warzywny z kiszonej kapusty
    • Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony

Dzień XII:

  • Śniadanie:
    • Sok z marchwi
    • Zakwas buraczany
    • Surówka: cukinia, jabłko, malina
    • Surówka: biała kapusta, marchew, cytryna
    • Gotowane warzywa: biała rzodkiew, zielona pietruszka
    • Owoce: jabłko
  • Obiad:
    • Zupa: z brukselki
    • Surówka: sałata zielona, papryka, cebula
    • Surówka: czerwona kapusta, 1/4 pomarańczy
    • Gotowane warzywa: szaszłyk warzywny
    • Owoce: mieszanka owocowa
  • Kolacja:
    • Sok lub inny napój: sok grapefruitowy
    • Surówka: kiszona kapusta, czerwone buraki
    • Surówka: seler, jabłko, truskawki
    • Owoce: kilka truskawek
    • Dodatek surowych jarzyn: papryka

Dzień XIII:

  • Śniadanie:
    • Sok z marchwi
    • Zakwas buraczany
    • Surówka: kapusta pekińska, jabłko, marchew
    • Surówka: kalafior tarty, ogórek kiszony, czosnek
    • Gotowane warzywa: brukiew, koperek
    • Owoce: 1/2 grapefruita
  • Obiad:
    • Zupa: kapuśniak ze słodkiej kapusty
    • Surówka: dynia, jabłko, rodzynki
    • Surówka: pomidory, rzodkiewka, szczypiorek
    • Gotowane warzywa: puree z marchwi
    • Owoce: truskawki
  • Kolacja:
    • Sok lub inny napój: sok z kiszonej kapusty
    • Surówka: brukiew, marchew, melon
    • Surówka: czarna rzepa, jabłko, cytryna
    • Gotowane warzywa: kabaczek duszony
    • Dodatek surowych jarzyn: pomidor

Dzień XIV:

  • Śniadanie:
    • Sok z marchwi
    • Zakwas buraczany
    • Surówka: biała kapusta, jabłko, cebula, nać pietruszki
    • Surówka: seler korzeń, marchewka, sok z cytryny
    • Gotowane warzywa: marchew, koperek
    • Owoce: jabłko
  • Obiad:
    • Zupa: selerowa
    • Surówka: papryka, cebula, rzodkiewka, szczypiorek
    • Surówka: kabaczek, jabłko, koperek
    • Gotowane warzywa: brokuł
    • Owoce: arbuz
  • Kolacja:
    • Sok lub inny napój: sok pomidorowy
    • Surówka: biała rzodkiew, jabłko, maliny
    • Surówka: czerwone buraki, jabłko
    • Gotowane warzywa: bigos ze słodkiej kapusty
    • Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony

Secured By miniOrange